Was vroeger alles gemakkelijker?

wooden figure, stones, struggle for life-980784.jpg

Je hoort wel eens dat vroeger alles beter was. Maar is dat ook zo? Was vroeger inderdaad alles beter, leuker en makkelijker dan nu? Psychologen leggen uit hoe die gedachtegang in elkaar steekt.

Het is namelijk zeker niet zo dat vroeger alles beter was. We zien het verleden veel rooskleuriger in dat het eigenlijk was. Dit komt omdat als we terugdenken aan vroeger, we dit vooral heel abstract herinneren. En als we dingen abstract zien, dan focust ons brein zich liever op de algemene positieve beleving, dan op de vervelende details. Je bent geneigd het negatieve meer te vergeten dan het positieve. Daarom was vroeger in je hoofd altijd alles beter. Dat is natuurlijk niet zo. We vinden de corona tijd nu ontzettend vervelend, maar over een jaar of tien zullen we vooral herinneren hoe we tot rust kwamen, hoe fijn thuiswerken was en de mooie momenten die we hadden met onze familie.

Klinkt misschien allemaal leuk en aardig, maar er zit ook een keerzijde aan. We zijn op deze manier ook geneigd om eerder terug te vallen in oude, slechte gewoontes of is het toch aantrekkelijk om terug te keren bij die vervelende ex, om vervolgens weer vol te worden geconfronteerd met de harde waarheid. Pas dus een beetje op met nostalgie.

Onderzoek toont aan, dat we ook meer stress ervaren doordat we onszelf steeds hogere doelen stellen. Vijftig jaar geleden vonden we het belangrijk om een bijdrage aan de maatschappij te leveren, vaak in de vorm van vrijwilligerswerk. Dan was je een geslaagd mens. Nu streven we bijvoorbeeld naar financiële onafhankelijkheid, iets wat lang niet voor iedereen is weggelegd en vaak omgeven is met onzekerheid. ‘En onzekerheid is de trigger bij ­uitstek voor stress.’

Originally posted 2021-08-04 09:10:49.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *