Waarom online hulp goed werkt

hand, child, children-838975.jpg

Online therapie, internet therapie of e-health: Er is een groeiende vraag naar psychotherapie via internet. Komt het doordat steeds meer mensen psychische problemen hebben? Waarschijnlijk niet. Het heeft veeleer te maken met het feit dat het taboe op de geestelijke gezondheid is weggenomen. En vanwege de vele voordelen van online therapie schakelen steeds meer mensen tijdig professionele hulp in. Voorheen moest je eerst je huisarts bellen voor een verwijzing naar een psycholoog. Laat zien dat het niet goed met je gaat en dat je een verwijzing wilt – het plezier is anders. Daarom was het voor velen een grote stap om professionele hulp te zoeken. Online therapie heeft dit probleem grotendeels opgelost. De lage drempel zorgt ervoor dat mensen eerder aan de bel trekken. Daardoor krijgen meer mensen hulp. Vroegtijdige interventie levert ook betere resultaten op.

Veel online therapeuten zijn ook in de avonduren of in het weekend beschikbaar. Ze zitten bijvoorbeeld niet vast aan de openingstijden van hun (ggz-)praktijk. Ook kan het zijn dat ze zelf op afstand en vanuit een andere tijdzone werken. Dat kan heel voordelig uitpakken. Die flexibiliteit is erg praktisch als je weinig tijd of een steeds wisselend schema hebt. Zo kun je toch met regelmaat gesprekken inplannen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van online therapie. Werkt het als een normale behandeling? Het antwoord is ja. De meeste behandelingen maken gebruik van gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie. Dit kan telefonisch of via videobellen. Als gevolg hiervan ervaren veel cliënten een persoonlijke band met de therapeut, vergelijkbaar met een dokterspraktijk.

Anderen lijken het meest te profiteren van het schrijven van verhalen via e-mail of chat. Schrijven geeft je de tijd om over je woorden na te denken en is daarom therapeutisch. Het geeft je ook de mogelijkheid om je eigen verhaal en de antwoorden van je therapeut te lezen.

Originally posted 2021-08-04 09:10:07.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *