Online hulp

Online hulp

Online therapie. Hoewel het verschillende namen heeft, wordt over het algemeen aangenomen dat internettherapie verwijst naar online platforms die psychologische ondersteuning bieden. Dit kan bereikt worden via e-mail, chatsessies of een vooraf vastgestelde procedure die moet worden gevolgd. Al deze online health-praktijken, inclusief online therapie, hebben voordelen. Maar ze hebben ook enkele nadelen. We beschrijven in dit artikel een paar voor- en nadelen.

Hulp zoeken voor psychiatrische problemen is voor veel mensen nog een grote stap. Het is geen probleem als je naar de dokter gaat, want dat betekent gewoon dat je, je niet lekker voelt. Iedereen gaat wel eens naar de dokter! Daarom is één van de grootste voordelen van online hulp de toegankelijkheid van online behandeling. Online hulp kan worden gebruikt om doelgroepen te bereiken die doorgaans worden buitengesloten, of die grote stap gewoon niet willen zetten. Denk aan mensen met een beperkte vrije tijd, mensen die niet in de buurt van de stad wonen of mensen die dakloos zijn als gevolg van klachten of medische problemen.

De afwezigheid van non-verbale communicatie is het grootste nadeel van online behandeling. Veel mensen vinden het fijn om gewoon van zich af te praten. Dit is niet mogelijk met de meeste online hulp. Sommige mensen vinden het ook fijn om face-to-face met mensen te praten. Het kan regelmaat bieden voor iemand, vooral als die persoon zich heel eenzaam voelt. Online behandeling heeft als bijkomend nadeel dat het niet voor iedereen geschikt is. Zo wordt het bijvoorbeeld afgeraden om hulp via internet te zoeken bij ernstige psychische problemen. Denk aan een consument met schizofrenie, een psychische aandoening of andere problemen. 

Ben jij opzoek naar hulp? Doe dan goed je research voordat je een online psycholoog aanvraagt. 

Zelfmoordpreventie: 113

Vragen? Neem dan contact met ons op.